Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

SCREAM MARATON
Letterboxd

drakula_22.jpg

SIKOLY - Na most nyilván nem mondok semmit, ha azt mondom mennyire meta ez a film, a horrorfilmek utolsó akcióhőse. Még ma is roppant szórakoztató, egyszerre lehet rajta feszülni és vigyorogni. (9/10

SIKOLY 2 - Nem ér az első nyomába, de azért látszik, hogy az írónak volt még jó sok patron a tarsolyában. Imádtam a nyitójelenetet, meg hogy filmes iskolába járnak. (8/10)

SIKOLY 3 - Ehren Kruger azért nem egy Kevin Williamson. (6/10)

SIKOLY 4 - Volt már itt meta-horror, meta-sequel, meta-trilógia (ez elég gyenge), itt a meta-remake/reboot, ez alapján az ötödik egy meta-prequel vagy egy meta-spin-off kellene legyen, de hát egyik sem túl valószínű. A tini gárda elég erős, Emma Roberts, Britt Robertson, Alison Brie, Hayden Panettiere, de cameózik Anna Paquin és Kristen Bell is. Sidney helyében én már kikötettem volna a telefont… (7/10)

SIKOLY - Az új Szellemirtók kapcsán pont a napokban csináltam egy listát az ilyen “soft reboot legacy” filmekről, aminek a pontos terminologiáját ebben a filmben is próbálják körülírni. Ezeket a filmeket két dolog jellemzi, egyrészt hogy az új cast csodálkozva járja be az eredeti emblematikus tereit (vagy kütyüit), a másik pedig hogy a régi cast is visszatér, de már csak mellékszereplőnek, miközben nagyjából újra játszák az eredeti cselekményét.

Az új Sikoly hajszálpontosan úgy van legyártva, mint ezek, és ez ebben az esetben enyhe csalódás. Ez a rendezőpáros engem eddig nem győzött meg, mert ez se rossz film, csak elég felejtős. 10 évente talán belefér egy folytatás, de már most is picit erőltetett volt. Bezzeg a 4. rész, az tudott friss lenni. A dolognak persze nyilvánvaló okai vannak: Williamson egy zseni volt. Azt azért nem gondoltam volna, hogy eljátszanak egy Han Solot… (6/10) 

+ FACULTY - Kevin Williamson íra. Mindent értek. Nagyon vagány a The Wall-os focimeccs. Meg úgy általában az egész tini-gimis közeg. (8/10)

+ CRUSED - Nem lenne ez olyan rossz, sokat kölcsönöz a Sikolytól, tinik, whodunit, humor, de nem ugyanaz a meta-narratíva vérfarkasokra húzva (mint az Invázium a testrablókra). Van pár jó jelenet (a liftes például, vagy a meleg barát és a jósnő), de összességében mégis nagyon erőtlen a rendezés (ez főleg Joshua Jackson téblábolásán érhető tetten), és szörnyfilmnél komoly hiba, ha nem működik se a CGI, se a maszk. Az utolsó 20 perc érdektelensége erősen lehúzza. (5/10)

+ RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN 7 - Tulajdonképpen ez  sorozat utolsó része, és tök méltó búcsú, egyrészt van ez az erős narratíva, aminek még semmi köze sincs a Sikolyhoz (Williamsonnak sincs hozzá köze), annál több az érdektelenségbe fulladt franchisehoz, Wes egyszerűen zárójelbe teszi az egészet, másrészt többnyire szórakoztató, van mikor leül, de vannak benne jól felépített jelenetek is. A zene elég erôs. (7/10)

+ URBAN LEGENDKellemes Sikoly pótlék, Last Summer utánérzés, elég erős castinggal, kötelező csavarokkal, vér és suspense nélkül, de ez az értelmetlen whodunit most is működik. Ezek a filmek mindig arra alapoznak, hogy az indíték úgyis valami őrült hülyeség lesz, úgyhogy a fináléig mindenki gyanús lehet. (8/10)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7817994736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása