Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

HALLOWEEN MARATON
Letterboxd

drakula_23.jpg

HALLOWEEN (1978) - Egyszerűségében nagyszerű. Az elmegyógyintézet pszichiátere kicsit camp, olyan 30-as évek féle B horrorokat idéz (főleg a szökés), de minden más műfajteremtő, és még ma is működik. A feszült jelenetek 90%-ában kb. aztán sosem történik semmi, de akkor is félsz, aztán amikor meg történik is valami, akkor össze@€&d magad. Persze ha átlag néző vagy - másoknak lehet feljebb van már az ingerküszöbe 2020-ban. De ez a zene és ez a félelmetes gonosz... nálam ez kicsapja a biztosítékot, mert sehogy sem racionalizálható. Kicsit hirtelen van vége, az is olyan B filmesre sikerült - persze ez tényleg egy mini költségvetésű horror, de akkor is klasszikus lett.

HALLOWEEN H20 (1998) - Végig dögunalom, egyszerűen nem írták meg a filmet, aztán a legvégén Curtis odalép rendesen, innen folytassanak sorozatot... …és megpróbálták!

HALLOWEEN: FELTÁMADÁS (2002) - Értem én, hogy miért övezi ekkora közutálat tárgyát ez a rész. Hát mert fos. A H20 és e között elkészült a Blair Witch Project, az új koncepció azt koppintja, hozzácsapva a többi tini-horroros trendet, ennek köszönhetően nagyjából semmit sem lehet látni, és amit lehetne, azt szemérmesen nem mutatják. A sztori is roppant béna, meg a halálok is, a final girlről tulajdonképpen semmit se tudunk meg. A film legjobb része az eleje, de az meg ugye alapból egy nagy szentségtörés.

HALLOWEEN (2018) - Ez bizony úgy össze van rakva, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Minden szuper profi, a karakterek, a párbeszédek, a szituációk, a feszültségkeltés, a jumpscare, a támadások. Használja a klasszik filmzenét, de nem nosztalgiázik, nem trükközget, nem “vérfrissít”, csak zakatol előre az értelmetlen tébolyba.

GYILKOS HALLOWEEN (2021) - Az irány amerre tovább vitték tök jó, nem fullad önismétlésbe, de azért sokkal laposabb film. Őszintén szólva fogalmam sincs hogyan fogják megölni. Tőlem plusz pontot kap azért is, mert a duplafolytatás ellenére egészen kerek film, persze ha nem vesszük a filmvégi cliffhaggert. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4417994760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása