Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Ma Rainey's Black Bottom
FB Napló #021

lex_ma_raineys_black_bottom_netflix_ringer.jpg

MI TÖRTÉNT? • Hiányzik a színház? Akkor bemutatom August Wilsont, akit amerikában óriási rajongás övez, itthon viszont - nyilvánvaló okokból - szinte teljesen ismeretlen. Wilson ugyanis a fekete amerikaiak életét örökítette meg tíz színdarabra rugó életművében. Wilson azt tűzte ki célul maga elé, hogy a 20. század mindegyik évtizedét megírja egy-egy színdarabban, megrögzött küldetéstudatát pedig mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy szinte rögtön jobb létre szenderült, amint befejezte az ún. Pittsburgh-ciklust. Mintha tényleg csak erre született volna.

Nos, ha színházba menni nem is, filmet nézni lehet, és az utóbbi időben Wilson darabjait felfedezte magának a “szélesvászon” is. Vagy legalábbis Denzel Washington biztosan, aki miután Tony-díjat (a színház oscarja) kapott a Kerítésekért, maga is filmet forgatott belőle, a tavalyi Netflixes Ma Rainey's Black Bottomnak pedig producere volt. Erről ejtsünk pár szót:

Nagyon érdekes módját választották az adaptálásnak, a cselekménybe és a szövegbe egyáltalán nem nyúltak, szinte csak vizuális elemekkel próbálták filmszerűbbé tenni a darabot, és bár van néhány utcai jelenet is, a tér kitágítása sem volt opció, voltaképpen egy teremben játszódik az egész. Érződik, hogy ez egy színdarab, a színészi játék is túlzó (jó értelemben, a tavaly elhunyt Chadwick Boseman meggyőzően játszik élete utolsó szerepében), de amiért mégis működni tud, hogy ennek a kavalkádnak ritmusa van. A maga nemében remekmű!

Persze már az alapanyag is nagyon erős, ambivalens, drámai karakterek válnak megérthetővé, miközben kirajzolódik a 20-as évek faji elnyomása, ami a csoporton belül is újratermelődik. Még többet ad, ha mellé tesszük a Kerítéseket, ami már nem arról szól, hogy a fehérek (vagy a hatalom gyakorlói) nem adnak igazi lehetőséget, hanem arról, hogy valaki benne ragad ebben a tudatállapotban, pedig a világ változik. Szóval August Wilson egy zseni volt, érdemes lehet belenézni a Netflixes dokuba is, ami a róla elnevezett színjátszó versenyről szól (Giving Voice), amíg várjuk, hogy a többi művét is filmre adaptálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr5917948628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása