Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

BOBBY McFERRIN
FB Napló #16

32366e7eeeb380af8e7b59c200393c3c_1000x1000x1.jpg

MI TÖRTÉNT? • Pár hete meghalt a fúziós jazz egyik legnagyobb ikonja, régi nagy kedvencem, Chick Corea, ezért gondoltam jó lenne meghallgatni pár albumát, de nem állt rá vissza a fülem (hiába, a jazz nem könnyűzene, nem jön bármikor). Viszont olvastam, hogy nagyon jó barátságban volt Bobby McFerrinnel (“Don’t Worry Be Happy”, ismerős?), közös komolyzenei és jazz albumokat is jegyeztek, így történt, hogy Corea helyett most inkább az a capella nagymesterének életművét hallgattam végig spotify-on.

Ebből a nagyon színes életműből két albumot emelnék ki. Az első McFerrin harmadik albuma, az 1986-os Spontaneous Inventions, ami egy kifejezetten popzenés dallamú lemez: van rajta Beatles feldolgozás (From Me To You), a Turtle Shoes című szám remekül passzolt filmhez is (a Scwrzanegger-féle Ikrekhez, hogy pontosak legyünk), de a legnagyobb kedvenc a Thinkin’ About Your Body.

McFerrinnek a következő, Simple Pleasures című albuma is nagyon hasonló, így alkalmas az ajánlásra, főleg hogy azzal robbant be csak igazán a zeneiparba a már említett - általam egyébként nem különösebben szívlelt - slágerével, én mégis ugranék egyet az 1990-es ötödik albumra, a Medicine Music címűre. Itt McFerrin afrikai feketezenét énekel, ami valahol adta is magát, hiszen amit csinál, az lényegében kántálás és dobolás, játék a dallamokkal és a ritmussal, ami minden emberből, kellemes, harmonikus érzéseket hoz elő. Ahogy azt Gazsi Hth is jól megfogalmazta munka közben: McFerrintől akaratlanul is jobb kedved lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4817948650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása