Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

DRAKULOVICS ELVTÁRS
Letterboxd

drakula.jpg

Bodzsárt lehet epigonizmussal vádolni, és ezért nem szeretni, ez ugyanúgy igaz volt az Isteni műszakra (amiből de jó Isten, már nem is emlékszem már semmire, újra kell majd néznem), mint most a Drakulics elvtársra, de álljunk már meg egy kicsit és nézzünk meg a dolog kontexusát! Ki tud még ilyet itthon? Mindenki szereti a 90-es évek midcult rendezőzsenijeit, Cohenéket, Tarantinot, Guy Richie-t (sőt még Scosese is akkoriban nyerte el igazán ezt a titulust két gengszterfilmjével), de egységes, működő világot létrehozni érzésem szerint ebből mégiscsak Bodzsár tudott.

Szóval a picit fanyalgó kritika ellenére szerintem ez is pofás kis film lett, még ha valóban lett volna mit “javítani” rajta. Ez viszont a forgatóval függ össze, nem a rendezői stílussal.

Egyrészt a filmből hiányzik a fokozódó konfliktus, és ez akkor is feltűnik, ha egyébként az egészet elviszi a hátán a setting, a színészek, és a szuper szövegek. Meg a filmzene, amiben úgy vettem észre, hogy nagyon jók vagyunk!

A másik meg, hogy Walters Lili szuper karakteríve (ami tényleg bemutatva van, nem elbeszélve) és Nagy Ervin szimpatikusan együgyű balfék figurája mellett Drakulics elvtárs meglehetősen passzív. Leginkább azért lett volna szükség több infóra róla (mert hiszen a vámpír alapvetően titokzatos figura, ezzel nincs is gond), hogy jobban átérezzük a motivációit, ezáltal nemcsak a szerelmi háromszög lenne feszesebb, hanem a tétek is emelkednének.

Így marad a kádárizmus ironikus nosztalgiája, a film többrétegű szimbolikája, és az idézni való szövegek (kár, hogy a film valószínűleg nem fut be akkora karriert, hogy ezek beivódjanak a köztudatba, mint anno a habos torta...). Meg persze ez a 70-es évek életérzés, ami itthon sosem létezett, de hát vámpírok se léteznek...

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7317994620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása