Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

SNYDER CUT
FB NAPLÓ#23

liuliu_1.jpg

MI TÖRTÉNT? • A hosszú hétvégén volt alkalmam befejezni végre a Snyder vágást, ami rendesen előhozta belőlem a fanboyt. Snyder verziója visszakanyarodik a rá jellemző borongós hangulathoz: Danny Elfman jellegtelen zenéjét Junkie XL baljós taktusai váltották, visszatért az eredeti szürkés színű képvilág, a 2017-es mozifilm hol humoros, hol idétlen jeleneteinek sincs már nyoma, és az akciójelenetek vágása sem olyan kapkodós.

A Snyder cut nem csak hangulatteremtésben, hanem történetmesélésben is magasan túllicitálja a mozis verziót: a visszarakott történetszálak (Cyborg) és elemek (időmanipuláció) koherensebb világot teremtenek, és ráerősítenek az esemény monumentalitására is, főleg mikor feltűnik Darksaid, és ettől Steppenwolf is rögtön érdekesebb gonosz lesz.

Mondom ezt úgy, hogy én a Wheddon féle mozis verzión jól szórakoztam, egyrészt mert a könnyedebb hangvétel némileg elfedte, hogy egy nem túl jó filmet nézek, másrészt mert ott végre kaptam egy olyan Supermant, ami hasonlít az eredetire, és nem csak egy vérgőzös Terminátor. Wheddon legtöbb kreatív döntése abból indult ki, hogy emberarcúra faragja Clarkot, Snydert viszont ez SOHA nem érdekelte. Az egész Snyder-saga egy felfoghatatlanul dedós félreértelmezése az Acélembernek, a fekete kosztüm is nagyon bad-ass, csak éppen semmi értelme.

Ám még ezzel együtt is volt létjogosultsága a 4 órás rendezői változatnak, egy nem túl eredeti, de sokkal összeszedettebb filmet kaptunk, és ez főleg azután válik világossá, hogy végigpörgetjük a toldozott-foltozott mozis változatot is. A “Snyder-trilógia” valóban csak ezzel a filmmel született meg, kár volt a végén erőltetni a flashforward jeleneteket, hiszen az már egészen bizonyos, hogy sehol sem fogjuk őket viszontlátni. Bár ezek után, ki tudja?

liuliu.jpg

justice-league-hbo-max-5h.jpg

justice-league-2020-new-4k-art-lg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr6317977446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása