Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

UNTOUCHABLES
FB NAPLÓ #13

gjfn.jpg

Újranéztem az Aki legyőzte Al Caponét, és rájöttem, hogy a maga nemében ez egy mestermű. A történet elég egyszerű, de rendkívül autentikus, és végeredményben elég ironikus is. Brian De Palma rengeteg emlékezetes jelenetet komponált (Sean Connery és Kevin Costner lóháton vadásszák a szeszcsempészeket, Andy Garcia ugrik a babakocsi után, Costner dilemmázik a tetőn, stb. stb.) amihez Morricone gengszterekre szabott western-zenéje is rengeteget hozzá tesz. Imádom.

Az Aki legyőzte... viszont a műfaj többi klasszikusától eltérően nem antihősöket, hanem az Igazság Nemes Lelkű Bajnokait állítja középpontba, ami nem csak az én gyerek lelkületemhez áll közelebb, de a sematikusabb kiindulópont okán nagyobb kihívás is, és ez a film lazán viszi át a lécet. Viszont De Palma nagy ütőkártyája mégiscsak Costner, aki mindig verhetetlen volt a nem feltétlenül makulátlan, de igaz szívű hősök megformálásában.

Nagy kedvencem még tőle a JFK, a Fegyvertársak, a Baseball álmok, vagy leginkább a Tökéletes világ, amik bár témájukban, műfajukban, hőseikben elég eltérő filmek, szellemiségükben mégiscsak masszívan árad belőlük a 80-as 90-es évekbeli Amerika szabadságeszménye, ahová mindigjó visszatérni. Hát nektek van kedvenc Costner mozitok?

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr3117977484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása