Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

RAGYOGÁS
Letterboxd

hjklj_4.jpgEgyrészt elég szokatlan, hogy egy filmnek ennyi kultikus jelenete legyen. A Ragyogásnak viszont lényegében MINDEN JELENETE kultikus lett. Talán ez árul el a legtöbbet Kubrick zsenijéről.

Másrészt ehhez felnőttnek kell lenni. Amikor először láttam a Ragyogást, nem tetszett igazán, ahhoz meg már túl idős voltam, hogy nagyon megrémüljek rajta. De felnőttként elég ijesztő, mert Jack voltaképpen minden bukott családfő kivetülése, a sok egyéb között számomra leginkább erről szól a film. Nagyon tetszik, hogy összemosódik az, ami kint van (a fizikai világban) és ami bent (az elmében), nem csak a ragyogás képessége, hanem a labirintus, a kavargó terek is erre utalnak, mintha az agy tekervényeit néznénk, nem beszélve Jackről, aki vagy azért őrül meg, mert eljött erre az őrült helyre, vagy épp ellenkezőleg, a hely csak teret ad a Jackban lappangó dühnek - ez is érdekes, lehet nem is tébolyról van itt szó, hanem a felhalmozott elfojtás, harag, tehetetlenség kirobbanásáról. Erről nem tudunk meg sokat, de talán nem is kell, nem az ok-okozatról szól a film.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr817977550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása