Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Clone Wars & Rebels
A 10 legjobb Star Wars rajzfilm
kepernyofoto_2018-05-20_16_16_42.png
A Lucasfilm alaposan lábon lőtte magát, amikor moziba küldte a Clone Wars pilotepizódját, mert sokan ma is ez alapján ítélik meg a Star Wars-rajzfilmsorozatokat, ezzel rengeteg remek Star Wars-pillanattól fosztva meg magukat. De nem kell aggódni, minket a bárgyú nyitány és a what-thefuck karaktermodellek  sem tartottak vissza kedvenc űroperánk animált kalandjaitól, íme a legjobb legjobb részek! (Roboraptor, Barna Benedekkel közös írásom)

Némi kitérővel folytatjuk A 10 legjobb sztori” címszóra hallgató, rajzfilmeket rangsoroló sorozatunkat, hiszen az Igazság Ligája és Superman után ezúttal nem a soron következő DC-szuperhőssel folytatjuk (egyet találhattok, ki lehet az), hanem a Star Wars rajzfilmes univerzumával. A Clone Wars és a Rebelsegyértelműen a fiatalabb közönségbe volt hivatott beinjekciózni a Star Wars nevezetű drogot, nem csak a külön ezekhez a sorozatokhoz kreált, másodvonalbeli fiatal karakterek (Ahsoka, Ezra) fókuszba állításával, hanem gyakran a tréfás, bohókás stílussal is. Ehhez képest mégis sokszor találkozunk a sorozatban olyan egészen komplex karakterfejlődésekkel vagy rétegelt cselekményszövéssel, melyek után a sorozatok nyugodtan ajánlhatóak a felnőtt rajongóknak is. Következzen is a TOP 10!

10. The Clone Wars SE6 EP 1-4: The Order 66 Arc (2014)

A 66-os parancs kiadása és végrehajtása A Sith-ek bosszújának egyik kulcsjelenete. Ennek a hátterét mutatta be A klónok háborúja utolsó évadjának első négy része, amelyekben egy katona megpróbálja kideríteni, majd nyilvánosságra hozni a klónhadsereggel kapcsolatos, féltve őrzött titkokat.

Ahogyan időben egyre közelebb kerültünk a Köztársaság bukásához, úgy lett az eleinte optimista, humorral teli, gyermekbarát sorozat egyre komorabb – és emellett a végére már történetében is egyre szorosabban kötődött a III. epizódhoz. A 66-os parancsról szóló történetszál a legjobb példa erre. Ezért ezt a négy részt még azoknak a Star Wars rajongóknak is érdemes megnézni, akik egyébként A klónok háborújától idegenkednek. Aki már látta őket, az már más szemmel tekint az előzménytrilógiára. Különösen azért, mert kiderül belőlük, hogy azért a Jedik nem voltak teljesen gyanútlanok és naivok, csak egyszerűen belekerültek egy olyan helyzetbe, ahol már nem volt mozgásterük. De túl azon, hogy sokat hozzáad A Sith-ek bosszújának történetéhez, ez a sztori a sorozat rajongói számára külön jelentőséggel bír, ugyanis a főszereplője egy olyan klón, akinek az életét végigkövethettük a kiképzésétől kezdve első komolyabb bevetésén át az elit katonává válásáig.

9. The Clone Wars SE4 EP11-14: Slaves of the Republic (2012)

A Szeparatisták egy egész kolóniát a Zygerria bolygó rabszolgatartóinak kezére játszanak, akik ezek után egy nagy árverésen akarnak túladni a zsákmányukon. Anakin, Ahsoka, Obi-Wan és Rex százados megpróbálják kiszabadítani a foglyokat – a mentőakció azonban érdekes fordulatot vesz, amikor a zygerriai királynő megpróbálja rávenni Anakint, hogy álljon az ő szolgálatába.

A klónok háborúja legjobb részei azok voltak, amelyekben eltávolodtunk a frontvonalaktól, és a harcok helyett inkább a karakterekre koncentrált a történet. Ez a mellékszál ráadásul még azért is érdekes, mert itt a téma is olyasmi, aminek igazából nincs köze a nagy galaktikus konfliktushoz. A főhősök egy elég szokatlan szituációba kerülnek, amikor a rabszolgatartó társadalomban próbálnak elvegyülni. Különösen Anakin helyzete érdekes, mivel itt lényegében egyszerre kell szembenéznie múltjával és jövőjével: a rabszolgák keserű és szenvedésekkel teli fiatalkorát idézik fel benne, amelyet láthatóan nem tudott teljesen maga mögött hagyni; a királynő ajánlata pedig, hogy legyen a gyengébbek elnyomója, saját későbbi sorsát villantja fel előtte.

8. Star Wars: Rebels SE3 EP 20-21 : Zero Hour (2017)

A lázadók nagyban tervezgetik az birodalomi fegyvergyárak elleni támadást, ám csakhamar a saját menekülési stratégiájukat kell megszervezzék, miután Thrawn admirális kipuhatalózza a tervüket. A lázadók különböző partizánakcióikkal ugyan többször arattak már sikert a Birodalommal szembrn, de amikor szemtől szemben találják magukat a birodalmi hadigépezettel, láthatőan nincs esélyük, a menekülés és a túlélés marad az egyetlen céljuk.

Thrawn admirális az expanded universe (ún. tágított univerzum) legnépszerűbb karaktere volt, de a 2015-ös folytatás teljesen kiírta a kánonból. Sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz a sorsa, de idén nem csak egy új Zahn-regényben tért vissza (simán csak Thrawn), hanem a Rebels harmadik évadától kezdve már a TV-képernyőn is rendszeresen nehezíti a lázadók életét (még legalább egy évad erejéig, utána új Star Wars-rajzfilmsorozat fog indulni). A karakter hűvös zsenialitását eddig a kétrészes évadfinálé domborította ki a legjobban, de emellett figyelemreméltó az is, ahogy a Zero Hour megmutatja a lázadók különböző vezetőt, akik érezhetően nem bíznak még eléggé az ügy sikerében, és még messze vannak az olyan egységes fellépéstől, mint amit majd a Yavini csatában tanúsítanak.

7. Star Wars: Rebels SE3 EP 12-13: Ghosts of Geonosis (2017)

Saw Gerrera nem kapott annyira nagy szerepet a Zsivány Egyesben, és igazán meg sem ismertük, így a film nézői számára nem világos a motivációja. Ezt a hiányt pótolja a Rebels egy dupla epizódja, amelyben a főszereplő Lázadó sejt tagjai Jyn Erso nevelőapjával összefogva próbálják kideríteni, hogy milyen titkos projekten dolgozik a Birodalom.

Ebből a két epizódból egyértelműen kiderül, hogy mi is volt a Saw Gerrera és a Lázadók Szövetségége közti későbbi szakítás oka. A klónháborúkat is végigharcoló Gerrerát a személyes tragédiák és a rengeteg átélt borzalom miatt már csak a gyűlölet és a bosszúvágy hajtja, azért csak a bármi áron való győzelem érdekli. Ezt pedig az idealista felkelők nem tudják elfogadni. A probléma az, hogy a Saw módszereivel szembeni fenntartásaik miatt nem hisznek az öreg partizánnak, amikor paranoiásan keresi a Birodalom titkos fegyverét. Amellett, hogy a Ghosts of Geonosisnak remek a története, azzal is kiemelkedik, hogy gyakorlatilag az egész Star Wars kánon találkozik benne: a Zsivány Egyestől az előzménytrilógián át A klónok háborújáig mindenre van benne utalás.

6. The Clone Wars SE6 EP 10-13: Yoda’s Journey (2014)

A Sifo-Dyas halála utáni nyomozás során a Jedi Tanács rájön, hogy a klónhadsereget létrehozása mögött a kezdetektől fogva Dooku Gróf állt. Miközben Yoda a sithek fortélyos cselszövésén elmélkedik, meditációját egy rég halottnak hitt ismerős hangja szakítja meg. Qui-Gon Jinn olyan útra invitálja az öreg Jedi Mestert, amit végigjárva megtanulhatja halála után is életben tartani szellemét.

Yoda kalandja több bolygón keresztül vezet, a mocsaras Dagobáhtól egészen a  sithek ősi bolygójáig, a Morabandig, miközben a tanításban öt papnő van a segítségére, akik különböző próbatételek elé állítják. Ahogy Yoda fokozatosan néz szembe saját félelmeivel, úgy merülünk el egyre jobban az Erő misztériumában. A mesterien felépített történet fináléjában végül Sidious és Dooku megkísérlik megtörni a bölcs Jedi Mestert, és bár Yoda ezt az akadályt is sikerrel veszi, A Sithek bosszújára rímelő párbajjelenetek már Yoda számára is előre vetítik a klónháborúk kudarcos végkimenetelét, és vele együtt a remény egyetlen esélyét is, egy “másik Skywalker” személyében.

5. The Clone Wars SE5 EP 14-16: The Mandalore Saga (2013)

Darth Maul és testvére, Savage Opress magatehetetlenül sodródik az űrben, amikor a száműzött mandalóri harcosokból álló Halálőrség rájuk talál, és egyeszséget ajánl a két Sithnek. Az őrség vezetője, Pre Vizsla a testvérek segítségével sikeres puccsot hajt végre az  mandalóri uralkodó, Satin hercegnő ellen, ám a zabrakokkal kötött szövetség igencsak törékenynek bizonyul. Miközben a Sith testvérpár a háttérből irányítva egyre nagyobb befolyást szerez a független Mandalór rendszerben, a bolygóra csalogatják régi ellenfelüket, Obi-Wan Kenobit is. A tapasztalt Jedi mester azonban nem az egyetlen erőhasználó, aki a bolygóra érkezik…

Azt hinnénk, hogy Obi-Wan és Maul rivalizálása már rövidre lett zárva (vagy még inkább félbe lett vágva, haha) a Baljós árnyakban, a rajongók kedvéért azonban felélesztették a karaktert, ami amennyire erőltetettnek hangzik, annyira jó döntésnek bizonyult, mert a showrunnereknek sikerült egy sokkal árnyaltabb, de továbbra is félelmetes figurát faragni a filmekben némán vicsorító zabrakból. A Mandalore Saga Maul és Obi-Wan szembenállásának egyik csúcspontja (közös történetük végül a Twin Suns című részben ér véget), de ennél sokkal izgalmasabb, hogy Maul egykori mesterével is meg kell küzdjön, aki most már riválisként tekint egykori tanítványára.

4. The Clone Wars SE3 EP 15-17: The Mortis Trilogy (2011)

A klónok háborúja három főhőse, Anakin, Ahsoka és Obi-Wan egy különös, Mortis nevű helyre kerülnek, ahol aztán az Erő különböző aspektusait megtestesítő, nagyhatalmú lényekkel találkoznak – és belekeverednek a közöttük dúló konfliktusba.

A Mortis-trilógia azoknak való, akik a Star Wars misztikus oldalát szeretik. Ez a három rész ugyanis kizárólag az Erővel foglalkozik: Sötét és Világos Oldallal, a köztük levő egyansúllyal, a Kiválasztott próféciájával. Ezen túl pedig felmerül annak a kérdése is, hogy vajon mennyire előre elrendelt valakinek a sorsa. Anakin egy rövid időre szembesül azzal, hogy mi vár rá, és ez elrettenti – viszont érdekes, hogy akárcsak A Sith-ek bosszújában, itt is a lehető legrosszabb módon reagál a jövővel kapcsolatos látomására. Adódna a lehetőség, hogy elkerülje a bukást, de ezt is eljátssza. Tartalma, mondanivalója mellett az egyedisége is kiemeli az átlagos Star Wars-sztorik közül ezt a történetet: talán itt merészkedtek el a legmesszebb a kísérletezésben a készítők, amikor lényegében egy másik dimenzióba, másik létsíkra vitték el a karaktereket.

3. The Clone Wars SE5 EP17-20: Ahsoka Framed Arc (2013)

Robbanás történik a Jedi templomban. A merénylet kivizsgálására a Jedi tanács Anakint és Ahsokát kéri fel, ám a nyomok meglepő módon csakhamar a fiatal Padawanhoz vezetnek. Hogy bizonyítsa ártatlanságát, Ahsoka szökni kényszerül, és miközben Coruscant alvilágába merülve nem várt szövetségesre talál, bizalma a Köztársaságban és a Jedi Rendben egyre jobban meginog.

Anakin és Ahsoka, illetve velük együtt a néző számára is alapvető igazságok kérdőjeleződnek meg ebben a négyrészes történetfolyamban. Egyfelől a Köztársaság már messze nem az az idilli hely, amely a szabadságra és a jogegyenlőségre épül, helyette sokkal inkább emlékeztet a Birodalmi időkre. Minden sarkon fegyveres alakulatok őrködnek, a fiatal togrutát könnyűszerrel húzzák csőbe, Tarkin pedig már most is vérfagyasztó magabiztossággal utasítja rendre a Jediket. Másfelől a Jeditanács teljesen inkompetens, a háború olyan szerepzavarba kényszeríti a béke őreit, amivel nem tudnak mit kezdeni, a háborúban pedig nem csak a jó és a rossz, a köztársaság és a szepataratisták, hanem a Jedik és a Sithek között is elmosódik a határ.

2. Star Wars: Rebels SE2 EP 20-21: Twilight of the Apprentice (2016)

Kanan, Ezra és Ahsoka küldetése ezúttal a Malachoron találhatóa Sith templomba vezet, ahol nagy erejű Sith holokronokra vadásznak. Az elhagyatott bolygón azonban nem ők az egyetlen látogatók, érkezésükkor rögtön bele is futnak egy sötét erőhasználó, Jedi-vadász Inkvizítorba. A harc hevében Ezra elszakad a csapattól, és rátalál a bolygón bujdosó Maulba, aki segítséget ajánl a fiatal Jedinövendéknek és társainak. A kényszerű szövetséget tovább bonyolítja, hogy mindeközben Darth Vader is közeledik a templomhoz…

A Twilight of the Apprentice egymás után halmozza a epikus harcjeleneteket és a végzetszerű pillanatokat. Az Inkvizítorokkal vívott kardpárbajok még csak könnyű bemelegítések a későbbiekhez képest: Maul és Kanan csatája az utóbbi sérülése miatt lesz különösen feszült, míg Vader és Ahsoka újbóli egymásra találása tálcán kínálja a drámát, amit a dupla játékidejű epizód teljesen ki is használ. Kicsit olyan ez a történet, mint egy epilógus, vagy mint egy crossover A klónok háborjával, hiszen az ott megismert társak hosszú évek után találkoznak viszont, de már ellentétes oldalak színeiben. Az egész Star Wars-univerzum egyik  leghidegrázósabb momentuma, amikor Ahsoka dühtől fúlva ront rá egykori mesterére, miközben kijelenti, hogy ő már nem Jedi, nem kötik szabályok, és bizony baromira bosszút fog állni Anakinért. Igazán nem semmi az az út, amit ez a karakter bejárt a A klónok háborúja pilotjától, az idegesítő kis togruta lányból a Star Wars legmenőbb női karaktere lett.

1. The Clone Wars SE3 EP 12-14: The Nightsisters Trilogy (2011)

Palpatine érzi, hogy Dooku orvgyilkosa, Asajj Ventress egyre erősebb. Mivel attól fél, hogy a Gróf és a nő együtt képesek lennének megölni őt, parancsot ad Dookunak Asajj kivégzésére – ezzel próbára téve tanítványa hűségét. Természetesen Dooku engedelmeskedik, és bár Ventress túléli a merényletet, de ettől kezdve magára marad. Nem tud mást tenni, mint hogy hazautazik szülőbolygójára, a Dathomirra az Erő-mágiát használó Éjnővérek közé, és tőlük kér segítséget tervezett bosszújához.

Az úgynevezett Éjnővér-trilógia részben azért érdekes, mert ebből ismerjük meg Asajj Ventress háttérsztoriját: itt válik az addig egysíkú gonosztevőből egy összetett figurává. Másrészt ez volt az a pont, ahol azt lehetett érezni, hogy a sorozat „felnőtt”, és a Jók-Rosszak véget nem érő macska-egér harcától meg a könnyed hangvételtől eltávolodva valami komolyabbal rukkolt elő. Nagyon merész húzás volt három rész erejére éppen azt a karaktert főhőssé tenni, aki egészen eddig az egyik legellenszenvesebb személy volt, és hétről-hétre keresztbe tett a Jediknek – de bejött a dolog, mert nézőként hamar azonosulni tudunk az elárult és elárvult Ventressel. Ahogy egyébként szintén bátor lépés volt behozni az Erő-mágia, illetve az Erő-használók egy új csoportjának koncepcióját a Star Wars univerzumába. (Az Éjnővérek megjelenése egyébként nem aratott osztatlan sikert a rajongók körében; viszont ezt a sztorit mindenképpen kiemeli a többi közül az, hogy így mertek benne kísérletezni.)

+ Star Wars: Clone Wars (2003-2005)

Az eredeti klónháborús sorozat, amelyet Genndy Tartakovsky neve fémjelez, a listára azért nem került fel, mert igazából nincsenek benne történetek, csak látványos csatajelenetek, amelyeket egy-két rövidebb, a karakterekre fókuszáló epizód szakít meg. Viszont muszáj így külön megemlíteni, mivel rengeteg zseniális momentummal gazdagította a Star Wars-univerzumot: ilyen, amikor Windu egyedül legyőz egy egész droidsereget; amikor a klónkatonák az űrben elfoglalnak egy szeparatista hajót; vagy amikor Grievous először csap össze a Jedikkel. De a sorozat legemlékezetesebb része Anakin és Ventress összecsapása, amely talán a leglátványosabb, leggyönyörűbben koreografált fénykard-párbaj, amit eddig láttunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr9013988746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása