Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

7+1 tipp lakásfelújításhoz
Blogposzt az Oney.hu-nak

img_7593_1.jpg

Otthonunk az életünk egyik fontos védőbástyája: nem számít, mennyire kaotikus egy-egy munkanap, a lakásunkra mindig jóleső érzéssel gondolunk. Ha nem ismered a “Csak érjek már haza” késztetést, akkor lehet, hogy az elégedettségtől egy jól átgondolt lakásfelújítás választ el. Íme 7+1 tipp, amelytől a lakás igazi otthonná válik! (Oney.hu)

1. Ne spórolj az alapanyagokon!

A szakemberek sokszor felhívják rá a figyelmet, mégis gyakori hiba, hogy sokan az alapanyagok kiválasztásán igyekeznek csökkenteni a költségeket. Nehéz nem engedni az olcsó, de látszatra minőségi termékek csábításának, azonban ne felejtsd, hogy e tekintetben a magasabb ár valóban magasabb minőséget takar. Érdemes erre ügyelned, mert hosszútávon jobban jársz: nem kell tartanod attól, hogy újra kell burkolni, festeni, helyrehozni a megrepedt járólapot, ami így jobban megviseli a pénztárcádat: az olcsó mindig drágább! Ha nem engedheted meg az igazán minőségi alapanyagokat, válassz a középkategóriás, megbízható termékek közül!

2. Költs a megfelelő szigetelésre!

Az ideális hőszigetelés kardinális kérdés a lakásfelújítás során, mert havi szinten akár 30-50%-os megtakarításként is jelentkezhet a rezsiköltségekben. A hőszigetelés korszerűsítésénél talán a nyílászárók cseréje jut eszedbe először, de emellett ma már számos olyan hőszigetelő rendszer is elérhető, amivel a régi falazatot lehet szigetelni, legyen szó kültéri vagy beltéri szigetelésről. Ez sajnos nem olcsó befektetés, de idővel mindenképpen megtérül, így érdemes számításba venned. Ha a megfelelő szigeteléshez nem áll rendelkezésedre elegendő összeg, akkor gondolkodj el az ideális feltételekkel rendelkező személyi kölcsön felvételén!

3. Használj színeket a falakon!

Ma már egyre kevesebb lakásban hódítanak a hagyományos fehér falak, helyüket gyakrabban veszik át az enyhe színárnyalatok, sőt akár a legújabb trendek szerinti izgalmas színátmenetek vagy mintás tapéták. A legtöbb helyiségbe kiválóan alkalmasak az élénk színek, amelyek nem csak a vidám gyerekszobákban, hanem a nappaliban vagy akár a konyhában is jól mutatnak, ráadásul a széles bútorválaszték közül már nem nehéz színben harmonizáló darabokat választani. Ha nem akarod feltétlenül újrafestetni a falakat, különféle dekorációs megoldásokkal is remekül feldobhatod azokat: a falmatricákkifejezetten népszerűek, míg egy jól elhelyezett fali dísznövénnyel is jelentősen javíthatsz az összképen.

4. Cseréld le a függönyöket, szőnyegeket!

Az alapos felújítás összköltségéhez képest olcsó megoldás, de még mindig hatásos! A függönyök, szőnyegek cseréjével teljesen új arculatot alakíthatsz ki a lakásban, ráadásul egyedi darabok beszerzésével kifejezheted egyéni ízlésvilágodat. Mivel könnyebben cserélheted, mint a választott falszínt vagy burkolatot, játszhatsz a trendekkel, és nem kell feltétlenül a klasszikus, nagyon időtálló megoldásokat választanod.

5. Dobd fel a világítást!

Elsőre talán nem is tudatosul benned, hogy mennyire fontos a jól eltalált világítás. Hatással van a napi életritmusodra, a hormonháztartásodra, így a közérzetedre. Érdemes észben tartani, hogy mivel a természetes fényben a kék szín dominál, így ez fokozza az aktivitást, azonban a különböző világítótestek esetén ezzel csínján kell bánni, mert nagymértékben alkalmazva alvászavarokat okozhat. Válassz inkább meleg fényeket, különösen az esti órákban! Járj utána, hogy az energiatakarékos izzók vagy a hagyományos verziók megfelelőek-e neked, mert nagyon széles a választék: a különböző hangulatvilágításoktól egészen az “okoslámpákig”. Egy biztos - a jó világítással teljesen megváltoztathatod egy-egy helyiség hangulatát.

6. Tedd bele az egyéniséged!

Ha időd engedi, a lakásfelújítás bizonyos részeinek sajátkezűleg is nekifoghatsz - az interneten számos segédanyagot találsz burkoláshoz, festéshez, DIY dekorációk készítéséhez, még függöny és párnahuzat megvarrásához is. Napjainkban a gyártók törekednek arra, hogy a felújítás során használatos anyagok (pl. falfestékek) egyszerűen felvihetőek és rögzíthetőek, felhasználóbarátok legyenek. Így spórolhatsz a szakemberek igénybevételén vagy a késztermék megvásárlásán. Ezzel ráadásul nem csak a költségeidet csökkented, hanem felbecsülhetetlen egyediséggel ruházod fel a helyiséget: beleteszed a saját kezed munkáját is. 

7. Dolgozz megbízható szakemberrel!

A lakásfelújításnak vannak azonban olyan területei, amelyek nagyon komoly hozzáértést igényelnek, és nem válthatóak ki semmilyen egyszerű barkácsmegoldással – jellemzően ilyen a falakban futó vezetétek lecserélése, legyen szó gáz-, víz-, vagy villanyszerelésről. Még egy régi alumínium vezeték cseréje sem egyszerű, a külön engedélyhez kötött gázvezeték áthelyezéséről nem is szólva. Sajnos azonban még a hivatalosan bejegyzett vállalkozók vagy cégek sem jelentenek garanciát, ezért érdemes alaposan utánajárni a referenciáknak. Kérd ismerőseid megbízható ajánlását! Ha ez megtörtént, mindig ügyelj arra, hogy minél előbb lekösd a választott szakembert, mert várhatóan nagyon nehéz lesz időpontot szerezned!

Mindig tervezz előre!

A pontos tervezés a legjobb vonalvezető a felújítás során: hidd el, ebben a kontextusban olyan nem létezik, hogy túltervezel valamit! Mindig fel kell mérned előre az anyagi lehetőségeidet, majd szinkronba hozni az igényeiddel. Elképzelhető, hogy kompromisszumokat kell kötnöd, de nem mindegy, mennyire jelentőseket: az Oney ezúttal is segíthet abban, hogy megvalósítsd a terveidet, akár az adósságcsökkentő személyi kölcsönnel. Ez egy olyan hitel, amelyből a meglévő hiteleidet visszafizetheted egy új, kedvezőbb feltételekkel bíró hitel felvételével. Így csökkentheted havi kiadásaidat és a jövőben csak egy hitel részleteit kell törlesztened, sőt adósságaid rendezése mellett új terveidet is megvalósíthatod egyetlen kölcsönnel. A hitelkiváltás által megspórolt pénzből köthetsz például lakástakarék szerződést, hogy több pénz jusson a felújításra vagy akár lakáscserére is. Mindig van megoldás, merj belevágni akár még ma!

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr6413989604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása