Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Miért jó az Oroszlánkirály?
Facebook poszt halottak napja alkalmából

Halottak napja alkalmából újranéztem az Oroszlánkirályt. Gyermekkorom meghatározó élménye ez a mozi (egyebek mellett a legelső is, amit mindig rendkívül büszkén említek, elképzelni sem tudok ennél jobb belépőt a filmek világába egy 4 éves kisfiúnak), ma már felnőttként viszont elcsodálkozom rajta, hogy hogyan férhetett ennyi bölcsesség ebbe a mesébe. Nem a felszínes szerencsesüti idézetekre gondolok, hanem arra az összetett mitológiára, és mitikus archetípusokra, amikre egyáltalán nem gondolsz gyerekként, de tudat alatt egész biztosan hatnak rád. A napokban egyre inkább szöget ütött a fejembe az a gondolat, hogy ez a mese sok szempontból determinált engem, mert lényegében nincs olyan élethelyzet, amiben az Oroszlánkirályt ne lehetne elővenni.

Ilyen ez a mai is is, mert a rajzfilmben központi szerepet kap a veszteség. Szuperül vezeti le azokat a lelki folyamatokat, amik ezt kísérik, a tagadást, a keresést (HakunaMaTata!), és az elfogadást is. Nem csak egy szerettünk elvesztését, hanem bárminek az elvesztését. Barátnak, szerelemnek, ártatlanságnak, stb. Egyértelműen ez a kedvenc jelenetem. Ez az a pillanat, ahol Simba abbahagyja az önmarcangolást, felhagy a tagadással, elengedi a félelmeit, és végsősoron igazi férfi oroszlánná érik. Boys run. Men stand. Az élet és a halál misztériuma bár áthatja az egész rajzfilmet, sehol sem kerül elő olyan direkten, mint ebben a látomásos részben. És miként a halottak napja sem a gyászról, hanem az emlékezésről szól, úgy az Oroszlánkirály után sem a Mufasa halála okán érzett szomorúság marad meg bennünk, hanem a bizonyosság megszerzése utáni öröm, hogy a nagy királyok valóban odafentről figyelnek ránk. Gyönyörű rajzfilm, pótolja, akinek kimaradt. (eredeti bejegyzés)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr9613995530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása