Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Honnan jönnek az ösztöndíjak, és mennyi az annyi?
Blogposztom az állami ösztöndíjakról (Elnöki Blog, 2014)

student-investment-fund.png

A közéleti, a sport, illetve a tudományos és szakmai ösztöndíjakat az állami normatíva 6%-ából osztjuk ki, ami a három terület között oszlik meg, a jelentkezők számától függően (alapvetően 3/1,5/1,5 arányban, ami azonban a TJTB* döntésétől függően változhat). De mi az az állami normatíva? (Elnöki Blog)


Az állami normatíva az a pénz, amit az állam az államis hallgatók után juttat a főiskolának, jelenleg 119 ezer ft/államis hallgató. Ezt az összeget az iskola köteles szétosztani a hallgatók között. 1% jut a HÖK-nek, 53%-ot tanulmányi ösztöndíj formájában osztanak szét, 40%-ot pedig szoctámként (amibe a BKF-en beletartozik a lakhatási támogatás, az utazási hozzájárulás és a rendkívüli szoctám is). Marad egy 6%-os szabadon felhasználható keret, amit a BKF-en 2011 óta a sport, a közéleti, és a tudományos és szakmai ösztöndíj formájában osztunk szét a hallgatók között.

 

Két dolgot érdemes tudni ezekről az ösztöndíjakról. Egyrészt a tanulmányival és a szoctámmal ellentétben ezekre az ösztöndíjakra bárki pályázhat (bárki, aki nappalis), nemcsak az államis hallgatók. Ez jó. Másrészt viszont a rendelkezésünkre álló keret évről évre csökken, mert a BKF-en 2012 óta nem indulnak államilag finanszírozott BA szakok, így a szétosztható összeg is csökken. Ez nyilvánvalóan rossz, és mi sem örülünk neki. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy évről-évre többen jelentkeznek, így az egyébként is zsugorodó összeget még több felé kellene osztani (a tavalyi év során például a bkFM főszerkesztője nem is kapott ösztöndíjat). A jelenlegi szemeszterben 591 államis hallgató után jár az állami normatíva, amíg ez a szám 2010-ben még 1628 volt, ezzel fordítottan arányosan viszont a pályázók száma csak emelkedett - kevesebb pénz jut, egyre több hallgatóra.
A közéleti ösztöndíjak összege az elmúlt években                                      

Mindezek mellett az iskola a saját költségvetéséből új ösztöndíjakat is kigazdálkodott, mint a Start Up, a Kreatív vagy a BKF Tanulmányi ösztöndíj, illetve a legjobb frissen felvételizőknek akár az egyész tandíját állja az iskola a Helló Jövő! keretein belül. Ezek is tök jó dolgok. Az utóbbi kettő már működik is a főiskolán, a Start Up-ról és a Kreatívról pedig hamarosan mi is többet tudunk mondani. Ezek az egyébként inspiráló lehetőségek azonban nem váltják ki az ún. "klasszikus ösztöndíjakat", amik nemcsak egy-egy kiemelkedő tehetség, hanem több tucat szorgalmas, és talpraesett hallgató munkáját értékelték, még ha sok esetben csak jelképesen is. Most az iskolával közösen azon dolgozunk, hogy ezeket jövőre ismét egy elfogadható szintre tornázzuk, folyamatos tárgyalásban állunk a vezetőséggel - idén azonban még be kell érnünk azzal a kevéssel, ami van. Az államis hallgatók lassan lediplomáznak, az utánuk járó normatíva pedig megszűnik, ezért a kiosztható pénzekkel párhuzamosan az ösztöndíjat kapható hallgatók száma is csak csökkenni fog - kivéve, ha nem vesz hirtelen új irányt a kormányzat oktatáspolitikája, és nem indulnak ismét államis BA képzések. De minek várnánk efféle mesebéli fordulatra, ha helyette cselekedhetünk is?

*Mi az a TJTB?
Téritési, Juttatási és Tanulmányi Bizottság. Tagjai a HÖK Diákjóléti Bizottságának (DJB) elnöke, a Tanulmányi alelnök a HÖK elnök, és három oktató. Ez a bizottság a fő döntéshozó szerv a hallgatókat érintő támogatások esetében, ők döntik el, hogy az előre meghatározott pontrendszerek alapján ki, milyen összegű támogatásra jogosult.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7913989912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása