Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

50 év kimaradt és kiadatlan klasszikusai
A Magyarországon megjelent klasszikus Pókember-történetekről
the-amazing-spider-man-50-years.jpg
Itthon 1989-ben jelent meg először Pókember-képregény, pedig a karakter már '62 óta szövi a hálót, tehát épp idén lett 50 éves. Nagy a lemaradás, de kicsi hazánkban az aktuális történetek mellett mindig is volt igény a régebbi, klasszikussá vénült sztorik közlésére, még ha csak egy szűk körben is. Elsősorban számukra jelenik meg idén augusztustól a Peter Parker Pókember, mely gyűjtői kiadásban, tehát csak korlátozott példányszámban érhető el, kereskedelmi forgalomba pedig nem kerül. Aki nem fizet rá elő, az képregénybörzéken találhat rá, amíg a készlet tart. (Prae.hu)

A Csodálatos Pókember második száma a The Amazing Spider-Man 210. számától indult (az első füzetben a 181. és a 182. szám olvasható, de előbbi csak egy összefoglaló flashback-történet, míg a második hiába végződik rögtön egy eljegyzéssel, nem folytatódott), ami eredetileg 1980-ban jelent meg. Innen a magyar kiadás nagyjából végig az Amazing Spider-Man-ből válogatott (kivéve a 83–99. számokat, amikor inkább a Web Of Spider-Man-ből), egészen a 120. számig, mivel ekkor átugortuk a '90-es évek közepén megjelent történeteket (beleértve a legendás "klónsztorikat" is), hogy rögtön rátérjünk az épp aktuális Pókember-sorozatokra (itthon nyolc szám után meg is szűnt a lap).

Mivel a Csodálatos Pókember nagyrészt 36 oldalas volt – azaz 24 oldallal számolva "másfél" számos – a Semic kiadó a 28. számtól igyekezett régebben publikált történeteket is közölni. Eleinte még más Marvel hősök vendégeskedtek a Pókemberlapjain (Köpeny és Kard, az első itthon megjelent X-Men történet, Kitty Pryde és Rozsomák, A Megtorló), majd a 65. számtól a hálószövőé lett a főszerep: nálunk is megjelent A Zöld Manó visszatérése (Amazing 96–98; 1971), a Gwen Stacy halála (Amazing 121–122; 1973), az Oki Doki és May néni házassága (Amazing 130–131; 1974), Az első klónsztori (Amazing 144–151; 1975), a Ned Leeds és Betty Brant házassága a Mirázs!-ban (Amazing 156; 1976), A betörő visszatér! (Amazing 200; 1980), a Pókember és a Megtorló (Amazing 201–202; 1980), vagy az utólag beszúrt Titkos Háború (Secret War 1–12; 1984), Kraven utolsó vadászata (Amazing 293–294, Spectacular 131–132, Web Of 31–32; 1987), továbbá Superman és Pókember két közös kalandja (Superman vs The Amazing Spider-Man – 1976, Superman and Spider-Man – 1981).
A Csodálatos Pókember első sorozata (1989-1999)Ide kell sorolnunk a Marvel Team Up-beli kalandokat is, melyekben Pókember más hősökkel osztoszkodott a képkockákon. A Karmában a Fantasztikus Négyessel (Team-Up 100; 1980), a Gyermekjátékokban (Team-Up 135; 1982) és a Boldog születésnapot!-ban (Team-Up 150, 1985) az X-Mennel, a Vad és a Vadászokban pedig az Új Mutánsokkal (Team Up Annual 6, 1983), míg a Be akarok állni az Angyalok közé!-re keresztelt kétrészesben a Bosszú Angyalaival (Avengers 236–237; 1983) – bár ez utóbbi ugye már az Angyalok saját sorozatából való.

Időközben persze megesett, hogy a kiadás a rendes kronológiát követve is elérkezett klasszikussá magasztosult történetekhez, mint például Peter második eljegyzése Mary Jane-nel A Nagy kérdésben (Amazing 290–292; 1987), Az esküvő (Amazing Annual 21; 1986), Venom színrelépése (Amazing 300; 1988), vagy a Spectacular Spider-Man J.M. DeMatteis által írt érája – ebből Az Osborn-örökséget (Spectacular 189; 1992) és A Zöld Manó halálát (Spectacular 199–200; 1993) is olvashatták a magyar sorozat követői. De amíg az előbbieket inkább csak mérföldkőnek tekinthető mivoltuk miatt szokás klasszikusként emlegetni, addig az utóbbi kettő már önmagában véve az.

Mindenre azonban még a Semicnek sem lehetett kapacitása, a levelező rovatban mindenki azt kérdezgette, hogy megjelenik-e valaha a Torment (Spider-Man 1–5; 1990) a The Child Within (Spectacular 178–184; 1991), vagy éppen a Maximum Carnage – Totális vérontás (Amazing 378–380, Spectacular 201–203, Web of 101–103. Unlimited 1–2; 1993) – melyek közül az előbbinek és az utóbbinak csak a híre nagy. De említhetnénk még a klónsztorihoz kapcsolódó May néni halálát (Amazing 400; 1995) is, amihez a hazai kiadás már nem jutott el. A 120. számtól megnövekedett terjedelmű Csodálatos Pókemberben már csak összefoglalókat olvashattunk néhány olyan kimaradt történetről,  mint – sok más mellett – a Vermin halála (Spectacular 194–196; 1992), Venom – A fegyverletétel (Amazing 373–375; 1993), vagy a Kraven fia – A zord vadász (Spider-Man 50; 1994).
Peter Parker Pókember: Az első két számhoz készült alternatív borítóA most útjára indított Peter Parker Pókember többek között azzal a céllal jelenik meg, hogy a régi Csodálatos Pókemberből kimaradt történeteket pótolja, így aztán elképzelhető, hogy pár év múlva – ha a sors is úgy akarja –, akár a fentebb taglalt történeteket is kézbe vehetjük. Az első szám például az Amazing 226–227. számait tartalmazza (A Fekete Macska visszatér!; eredeti megjelenés: 1982), amelyek a magyar kiadásban a 12. és 13. szám között foglaltak volna helyet. Minden kimaradt részre azonban nincs garancia, egyfelől mert talán nem véletlenül maradtak ki (a 9. és a 10. szám közé is lett volna mit beszúrni), másfelől mert a Marvel valójában nem engedi a nagy ugrásokat, inkább a hosszabb időszakok kiadásának kedvez.

Kimaradt részeknek számítanak azonban az Amazinggel párhuzamosan futó címek is, mint a Spectacular, az Unlimited vagy a Web Of Spider-Man, amiket a magyar kiadás jobbára érintetlenül hagyott, miközben az Amazingnek kedvezett. A Peter Parker Pókember második száma máris fejest ugrik a Spectacular sorozatba, amit a 74. számtól kezd el ('83), hogy mi még alaposabban megismerjük Pókember és a Fekete Macska kezdeti ismeretségét. Ha ez annak idején még a Csodálatos Pókemberben jelent volna meg, akkor a 16. szám környékén lett volna a helye (ez persze csak azoknak mond valamit, akik már akkor is követték Peter Parker kalandjait). Itthon azonban nem ez a limitált képregénysorozat az első próbálkozás a klasszikus, vagy korábban kimaradt, de ettől még nagyon is színvonalas történetek közlésére.
"Marvel hősök a DC Comics ellen"2004-ben sokak nagy örömére megjelent a Pókember és Batman 96 oldalas különszáma, melyben a címszereplők két közös kalandja kapott helyet (ez a szám azóta sem nőtt), melyeket egyaránt J.M. DeMatteis írt még '95-ben és '97-ben. A különszámot azért övezte örömteli ujjongás, mert ez idő tájt az újságárusoknál csak Ultimate Pókembert lehetett kapni, és a régi Csodálatos Pókember kedvelőinek nagy részét nem kötötték le a modernizált, tinédzserkorú Peter kalandjai. Nem ez volt ugye az első, hogy a hálószövő DC-s szuperhőssel került volna egy oldalra, Supermannel közös szerepléseik nálunk is megjelentek a régi Csodálatos Pókember 65–66. és a Superman & Batman 14–17. számaiban.*

A következő évben a Semic már két különszámmal is kedveskedett a régi Pókemberkedvelőinek, előbb a 76 oldalas Pókember: A sors hálójábannal, majd a 100 oldalas Sikoly és a Csodálatos Pókemberrel. Előbbi Lee Weeks 2000-ben megjelent, háromrészes történetét tartalmazta, mely egy régi klasszikust mesélt újra, nevezetesen George Stacy halálát, ami eredetileg még '70-ben jelent meg az Amazing Spider-Man 90. számában. Ez a különszám rengeteg dokumentációt is tartalmazott, s talán ez volt az első, amikor magam is jobban elmélyedtem Pókember világában. A Sikoly azonban teljesen bekebelezett, a füzet az Amazing Spider-Man 390–393. számait tartalmazta ('94), melyek a Csodálatos Pókembe116. számának közvetlen folytatásai. A magyar kiadás azonban sajnálatos módon kénytelen volt átugrani ezt a remek történetet (helyette az utána következő Erő és Felelősség jelent meg, enyhén megvágva), amit a Batman féle crossoverhez hasonlóan ugyancsak J.M. DeMatteis írt, és Mark Bagley rajzolt. Ez a füzet tulajdonképpen a "Klónsztori" egyik első és legjobb története, közvetlen előzménye, bár a hős még nem tud saját klónjáról, elméje egyre nehezebben viseli az utóbbi idők hánykódtatásait, és az író minden addiginál mélyebbre taszítja őt.
Pókember: A Sors Hálójában / Sikoly és a Csodálatos Pókember2006-ban már nem kellett panaszkodniuk a klasszikus Pókember rajongóinak, mivel elkezdődött a Panini-féle Hihetetlen Pókember (ezzel egy időben pedig az új Csodálatos Pókember is havi megjelenésre váltott a korábbi kéthaviról). A Semic azonban ebben az évben is előrukkolt két különszámmal, ekkor tűnt fel először a Kingpin mint társkiadó. A két füzet nem csak a 2000-es évek egyik legjobb Pókember-minijét, a Kevin Smith által írt Pókember és a Fekete Macskát tartalmazták, hanem helyet szorítottak a '84-ben megjelent Amazing Spider-Man 248. számának is, aminek régebben a Csodálatos Pókember 19. és 20. száma közt lett volna a helye. A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert az egyik leghíresebb és legmegrázóbb, ám annál rövidebb Pókember-történet. A különszám második részébe Harza Tamás írt is egy oldalt a sztori hátteréről, és arról, hogy a régi Csodálatos Pókemberben bizony gyakran előfordult, hogy remek történeteket kellett kihagyjanak, a Sikoly, illetve A Vadász lelke mellett ilyen volt ez is.

A következő években hiába vártunk klasszikus, nálunk mindezidáig kiadatlan történeteket, be kellett érnünk a legújabbakkal (az újságárusoknál egyszerre két Pókember-füzet is megjelent havi rendszerességgel, aminek a legvégére már a Kingpin is könyvkiadásba kezdett. Nagyon ínséges időszak volt, mondhatom).
Pókember és a Fekete Macska különszámok, benne "A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert"2009 tavaszán aztán a Kingpin előrukkolt az első klasszikus kötetével, az ismét csak J.M. DeMatties által írt Pókember: A Vadász lelke című képregénnyel. Az eredetileg 1990-ben kiadott one-shot egyenes folytatása a nálunk is megjelent Kraven utolsó vadászatának, mely az olvasói visszajelzések alapján az egyik legkedveltebb Pókember sztori volt itthon, megérdemelten. Azt azonban kevesen gondolták volna, hogy a folytatás képes überelni elődjét. Szerintem megtette. A Vadász Lelkérevalójában úgy is tekinthetünk (én úgy teszek), mint az idén útjára induló Peter Parker Pókember sorozat 0. számára, mert bár ragasztott gerince van, sokkal inkább egy füzet hatását kelti a maga 50 oldalával. 2010-ben a majd 130 oldalas Új Marvel Extra képregényantológiában (Pókember mellett szerepelt benne Hulk és Deadpool füzet is) már egy jóval régebbi Pókember történet, a sokat hiányolt Lee-Romita korszakból való A Vadász markában! (Amazing 47, 1967) is helyet kapott.

2012 pedig már a Kingpin éve, pont mikor "a közkedvelt és barátságos Pókember" is félévszázados lett. Miközben az újságárusoknál egymást váltva havi rendszerességgel jelenik meg az új Hihetetlen Pókember és a Marvel+ (utóbbi most szintén klasszikus történetekkel van elfoglalva, méghozzá a Hulk-kal), idén augusztus óta már megjelenik a Peter Parker Pókember is. Októberben pedig – miután a friss történetek közlése már a kéthavi Hihetetlen Pókember vállát nyomja – jön a kiadó első klasszikus kötete: Jean DeWolff halála eredetileg a Spectacular Spider-Man 107–110. számaiban jelent meg '85 és '86 derekán. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy ez a kötet is lesz annyira sikeres, hogy ebben a formátumban még számos klasszikus történet megjelenjen, miközben  a Peter Parker Pókemberteltartja majd a szűkre szabott bázisa, ami – ha a számok is azt mutatják – akár még ki is tágulhat (előfizetni a marvelplusz@gmail.com címen lehet).
A Kingpin kiadó eddig megjelent klasszikus Pók-történeteiHogy mi számít pontosan klasszikus történetnek/korszaknak az persze relatív, a régi olvasók közül például ma már biztos sokan sorolnák ide a főként Rogern Stern és Tom DeFalco álatl írt Vészmanós részeket, vagy akár az egész '80-as éveket, hiszen az ő generációjuknak ma ezt jelenti a klasszikus (ahogy az a közönségszavazásokból is kitűnik). A Semic kiadó megboldogult Pókember-lapjaiban azonban a szó egyszerűen csak olyan régi történeteket takart, amiket a szerkesztők érdemesnek találtak a közlésre, és nincs ez most másként a Peter Parker Pókemberrel sem – persze ha a klasszikus szót most is csak e szerint értelmeznénk, a 2000-es évekig bezáróan mindenre rásüthetnénk ezt a méltató jelzőt. Azt azért bizton állíthatjuk, hogy a legtöbb Pókemberes összefoglalóba (mint amilyen például a Csodálatos Pókember 100., 104., 107., 109. és 110. számaiban található Pókember rövid pályaképe címen) azok a történetek kerülnek bele, melyek vagy puszta nagyszerűségük okán érdemlik ki a megtisztelő titulust, vagy a hős életének olyan meghatározó (barát vagy ellenség színrelépése/halála, eljegyzés, házasság, stb.), illetve különleges momentumait mesélik el, melyek egyszerűen megkerülhetetlenek. 

Jelenleg ott tartunk, hogy a 90-es években megjelent történetek is kivívhatják a kultstátuszt, de kétségünk se férjen hozzá, hogy 10-20 év múlva már a jelenkor történései közül sem csak a koruk, vagy mérföldkőnek számító mivoltuk (pl. a most futó Polgárháború) miatt magasztosul majd klasszikussá egy-két darab, hanem mert tényleg jól megírt, felejthetetlen történetekről van szó. A következő 50 év pedig nyilván tartogat még pár időtálló képregény füzetet a piros-kék kezeslábasban ugrabugráló Peter Parkerről.


A cikkben szereplő klasszikus történetek olvasási sorrendben:

- Új Marvel Extra 2010: A Vadász markában!
- Csodálatos Pókember különszám 2005/1: George Stacy halála (parafrázis**)
- Csodálatos Pókember vol.1 #89–91: A Zöld Manó visszatérése
- Csodálatos Pókember vol.1 #92–95: Gwen Stacy halála / A Zöld Manó végzete
- Csodálatos Pókember vol.1 #101–104: Oki Doki és May néni házassága
- Csodálatos Pókember vol.1 #109-112: Az első klónsztori
- Csodálatos Pókember vol.1 #96–97: Ned Leeds és Betty Brant házassága
- Csodálatos Pókember vol.1 #98–100:
A betörő visszatér!
- Csodálatos Pókember vol.1 #77–80: Pókember és a Megtorló
- Csodálatos Pókember vol.1 #71–73: Pókember és a Fantasztikus Négyes
- Csodálatos Pókember különszám 2006/2: A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert
- Peter Parker Pókember #1: A Fekete Macska visszatér!
- Csodálatos Pókember vol.1 #74–76: Pókember és Kitty Pride
- Marvel Extra #1: Be akarok állni az Angyalok közé!
- Csodálatos Pókember vol.1 #85–88: Pókember és az Új Mutánsok
- Csodálatos Pókember vol.1 #57, #59: Titkos Háború (bővebben itt)
- Csodálatos Pókember vol.1#81–84: Pókember és az X-Men
- Klasszikus Pókember kötet 2012: Jeann DeWolff halála
- Csodálatos Pókember vol.1 #59–61: A második eljegyzés
- Csodálatos Pókember vol.1 #62:
Az esküvő
- Csodálatos Pókember vol.1 #91–93: Kraven utolsó vadászata
- Klasszikus Pókember füzet 2009: A Vadász lelke
- Csodálatos Pókember vol.1 #69–70: Venom színrelépése
- Csodálatos Pókember vol.1 #99: "The Child Within" (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #100: Az Osborn-örökség
- Csodálatos Pókember vol.1 #125: Vermin halála (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #121: Venom A fegyverletétel (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #114–115: A Zöld Manó halála
- Csodálatos Pókember vol.1 #123: Totális vérontás (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember különszám 2005/2: Totális vérontás (újabb összefoglaló)
- Csodálatos Pókember különszám 2005/2: Sikoly
- Csodálatos Pókember vol.1 #117–119: Erő és Felelősség (A klónsztori eleje***)

* A Marvel/DC crossoverei nem részei az időrendnek.
** További prafrázisokat tartogat még a '94-es Marvels című festett képregénymini, amiből a magyar kiadás csak néhány oldalt és képkockát közölt a Csodálatos Pókember 94., 124. és 125. számaiban.
*** A hosszúra nyúlt "klónsztori" cselekményéről a A Sikoly és a Csodálatos Pókemberkülönszámban olvashatunk részletesebben, annak vegyeses fogadtatásáról pedig a Csodálatos Pókember 117. számának belső borítóján.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1413989662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása