Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

GATSBY
FB Napló #46

A melankólia, és a kiábrándultság nagykönyve, amit mégis átsző az ábránd, a remény, és az álmodozás. Egy tündérmese, amibe beszüremkedik a valóság keserűsége. Átverések, hitvány emberek, képmutatás, és rosszul felmért életcélok árnyéka vetül az amerikai álomra. Cifra palota, fényűzés, hatalom, befolyás, egy pillanat alatt söpör el mindent a lélek vágyainak viszonzatlansága, meg a nyers erőszak. Nagyon szomorú regény, de közben mégis olyan emelkedett, ahogy a túlparton csillogó zöld fény felé nyúlunk.

Gatsby egy szélhámos, egy csaló, de közben valahogy mégis olyan naív és őszinte. Egyszerűen csak rosszul választott, rosszul mérte fel, mi fontos, és makacsul ragaszkodott hozzá, ami aztán a vesztét okozza. Gatsby világában az idő összefolyik, a múltból merít erőt, hogy építse a jövőt, de közben mégis ott ragadt egy távoli, megkövült pillanatban. Lehet kárhoztatni, hogy nincs benne rugalmasság, nem képes változni, tovább lépni, de lehet csodálni a nagyravágyását és a hűségét. Gatsby hűséges karakter. Gyerekként kitalált valamit, és még akkor is tartotta magát hozzá, mikor már kiderül, ott csak a magány vár rá, nem a beteljesedett boldogság. A halála épp ezért bármennyire is szomorú, valahol elkerülhetetlen: nincs helye ebben a világban.

Bár Amerika túl nagy, és túl gyorsan változik ahhoz, hogy egy-egy alkotással lehessen azonosítani, A nagy Gatsby esszenciális amerikai nagyregény (filmen hasonlót nyújt Az aranypolgár), az államokat hajtó gondolat szentimentális, soha meg nem törő, de kiábrándult lélekrajza. Ráadásul sejtésem szerint stílusteremtő is, nem annyira a swing korszak életérzésének megragadása, mint inkább a kora felső tízezer életébe való bepillantás miatt is (a 40–50-es évek hollywoodi filmtermésének jelentős része játszódott ebben a miliőben, Bogart, James Stewart, Gardner, Hepburn, stb.)

the-great-gatsby-large-print-9781949846386_hr.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr2617937390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása