Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

SZTOIKUS FILOZÓFIA
FB Napló #026

jkjk.jpg

MI TÖRTÉNT? • Esténként szövegkiemelővel a kezemben sztoikusokat olvasok, aminek a leghíresebb képviselői Marcus Aurelius római császár és Seneca voltak. Biztos akad aki barbárságnak tekinti az ilyesmit, de nagyon praktikus, mikor újrakeresel egy-egy megkapó gondolatot, a sztoikus gondolkodásnak pedig egyre nagyobb relevanciája van ma (csak egy adat: a járvány kezdete óta az Erkölcsi levelekből 42%-al több fogyott, az e-book eladások 356%-al ugrottak meg amerikában).

Ezeknek a tanításoknak az egyik legmarkánsabb állítása, hogy a boldog élet tőlünk függ, mint ahogy a történésekre adott reakcióink, érzéseink és vágyaink fölött is nekünk kell uralmat gyakorolni, nem mutogathatunk másra. Ezek egyáltalán nem elvont, absztrakt filozófikus szövegek, tök közérthetőek, és simám kiváltanak pár kötetnyi önsegítő/önfejlesztő könyvet is, amik spanyolviaszként sulykolják a nyilvánvalót – Marcus Aurelius egyébként a szerencsesütikkel is kompatibilis lenne, vele érdemes kezdeni, Seneca levelei sokkal terjengősebbek.

Először azért vettem a kezembe ezeket a műveket, mert olvastam valahol hogy az általuk felvázolt morális rendszerre erősen épített a kereszténység is, de jobban utánaolvasva rájöttem, hogy ez ennél azért sokkal-sokkal összetettebb kérdéskör, hiszen a kereszténység sem egy masszív valami, úgyhogy itt most nem is érdemes ennél jobban belebonyolódni. A hasonlóságok azért valóban elég kézenfekvőek (mág ha a késői sztoikusok gyanakodva is figyelték a kereszténység térnyerését az antik világban), de engem ugyanannyira emlékeztetnek a kínai taoizmusra, csak kevésbé költőibb, sokkal pragmatikusabb, kézzelfoghatóbb, direktebb bölcseletek ezek. A sztoikusok szerintem remek útmutatók, nem bonyolultak, de nem is semmitmondóak, és sok esetben vitatkozni is lehet velük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr5817948602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása