Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

GÖRÖG MITOLÓGIA
FB Napló #028

998619_625458730798185_575578506_n.jpg

Folytatva a mítoszokkal való ismerkedést, Odinék után máris belevágtam az egyik legsokszínűbb, legterebélyesebb, a nyugati kultúrkört alapjaiban meghatározó és keresztül-kasul átszövő görög mitológiába!

Magyarországon Trencsényi-Waldapfel Imre Görög regék című munkája a legelterjedtebb átfogó gyűjtemény, ami lényegretörően, különösebb kommentárok nélkül mondja fel az ismert, illetve kevésbé ismert meséket. Nagy szerencsémre azonban Stephen Fry, az ismert angol humorista is nagy rajongója a görög drámáknak, és pár éve ő is belevágott a görög mítoszok újramesélésébe, ami azért szerencse, mert Fry nem csak felmondja, hanem bőséges hivatkozásokkal, egyéni megjegyzésekkel dúsítja a szöveget, legyen szó etimológiáról, pszichológiai értelmezésekről, kulturális hatásokról (főleg Shakespeare), és főleg a történetvariánsokról. Emiatt talán kevésbé alkalmas kisgyerekeknek felolvasni belőle, mint a Görög regékből (bár a sok név miatt olykor az is egy útvesztő, hiába sokkal tömörebb), de felnőttként sokkal élvezetesebb. A szövegezése is nagyon önreflektív, és bár a borító angol humort ígér, Fry szimplán csak szellemes.

Ha az északiak történetei a pusztító erőről szóltak, akkor a görög sztorik leginkább a szex és a vad vágyak körül bonyolódnak, már a teremtéstörténet jelentős része is szexuális aktusokkal van körülírva (pl.: egyesült a föld és az ég, Uránusz és Gaia), hogy aztán a földi bonyodalmak tucatja fakadjon abból, hogy valaki megcsalt, elcsábított, megkívánt vagy elrabolt valakit. A legérdekesebb megállapítás azonban mégsem ez, hanem hogy ahogy megjelennek az első héroszok (Héraklész, Thészeusz, Perszeusz, stb.), és elkezdik megtisztítani a Földet a mitikus szörnyektől, úgy kopnak ki fokozatosan az olimposziak a valóságból, és sorakoznak be a kollektív tudatalattinkba. Ott vannak ma is - mélyen eltemetve a “normális felszín” alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr2917948476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása