Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Az eastwicki boszorkányok
FB Napló #014

kk_1.jpg

MI TÖRTÉNT? • Elolvastam John Updike Az eastwicki boszorkányok című regényét, mert női sorsokról, hús-vér nőkről olvasni MINDIG izgalmas. Innen nézve már a cím is sokat sejtető, mert a boszorkány az nem egy hízelgő jelző, mégis van benne valami vonzó misztikum, rejtett, természetfeletti erő. Avagy minden nő boszorkány egy kicsit.

A sztori három özvegyről szól, akiket a városi pletykák és a környékbéli férfiak érdekelnek a leginkább, közülük is főleg azok a jellemgyenge férjek, akik már beleszürkültek feleségeik kifinomult zsarnokságába. Az, hogy a három barátnő egyben többgyermekes anya is, tökéletesen lényegtelen, szinte elő sem kerül a regényben, talán mert Updike nem a kötelességeik, hanem a ösztönös vágyak, a női eszközök és leleményesség felől kezdte a női lélek élveboncolását. Hogy a boszorkányság csak allegória, a kezdettől fogva nyilvánvaló: sokkal inkább jelöli a női magatartásokat, praktikákat, mint a mesebéli hókusz-pókuszt.

Főhőseink nem gonoszok, de nem is annyira jók, feminista ikonnak nevezni is problémás lenne őket, de bizonyos értelemben mégis azok. Olyan nők, akik uralkodnak, féltékenykednek, kedveskednek, megfognak és elengednek, szeretkeznek, táncolnak az élettel, és ebbe rengeteg ballépés is belefér, a kisebb csíntevésektől a nagyobb bűnökig. A könyvből készült film is, ami szórakoztató darab, de teljesen másról szól (ott az ördögi Jack Nicholsonon vesznek revansot a hölgyek, itt semmi ilyesmi nem történik, csak a saját lelkiismeretükkel kell szembenézzenek).

A regény egyébként nem könnyű olvasmány, Göncz Árpád igazi szépirodalmi igényességgel fordította a kétszeres Pulitzer-díjas szerzőt, így néha oldalak telnek el az olyan kifinomult, intellektuális leírásokkal, mint a “füstízű borostyánsárga korty alászállt a gyomrába” (értsd: whiskey-t ivott), vagy “meglóduló vértől égtek a hajszálerek az arcán” (értsd: zavarba jött).

157011799_10222439394227961_8043208724060762224_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1617948430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása