Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Mint a moziban
MOL Vívó Világbajnokság 2013

20130723010704_830.jpg

Augusztus 5-től a SYMA Csarnok ad otthont a MOL Vívó Világbajnokságnak. Szilágyi Áron londoni sikerével érezhetően nagy lendületet vett itthon a sportág, ez tükröződik az esemény reklámkampányában is, amely azonban épp annyira épít az olimpiai bajnokra, mint ránk, szurkolókra. (ReklámKlub)

Bár a vívás annak ellenére sem tartozik a legnézettebb sportok közé, hogy számunkra igazi sikersportág (a legtöbb olimpiai érmünk kard-, illetve párbajtőrvívókhoz kötődik), valahol mélyen azért mindenki rajong érte. Ma – a lőfegyverek korában – ugyan már elavult fegyvernek számít, de a régi idők nosztalgiája a mai napig élénken pislákol a mozifilmek celluidszalagjain. Legyen szó sci-firől, középkori drámáról, szamuráj-, kalóz- vagy szandálos filmről, a vívós párbaj-jelenetek rendszerint a cselekmény csúcspontján kerülnek elő, amikor a feszültség és az izgalom a tetőfokára hág.

A világbajnokság szervezői is ezt az aspektust ragadták meg, és nagyították fel a sportág népszerűsítésekor. Nem kérdés ugyanis, hogy a hasonló volumenű világesemények rendezési jogáért gyakran inkább presztízsből, semmint anyagi megfontolásból versenyeznek az országok, mivel egy világ- vagy Európa-bajnokság megszervezése túlmutat magán az eseményen. Népszerűsíti a sportágat, fejleszti az infrastruktúrát, az eseményre fordított szponzori és állami támogatás tehát hosszú távú befektetés.

HONLAP & UTCAI PLAKÁTOK

Visszatérve azonban a filmekre, a hazai világbajnokság kampányhadjárata csak az elmúlt hetekben pörgött fel igazán. Első körben, mintegy alapvetésként, elkészült az igényes, könnyen kezelhető és információgazdag honlap, amely február óta üzemel, és azóta egyrészt kommunikálja  a magyar vívósikereket (idén a többi között már volt számos Világkupaverseny, felnőtt és utánpótlás Európa-bajnokság, illetve junior világbajnokság is),  másrészt összefogja a vívó-vb-hez köthető elemeket (rendezvények, interjúk, esélylatolgatás, nyereményjátékok, hírek stb).

Május elején, a jegyértékesítés kezdetével egyidőben jelentek meg az első árulkodó jelek, amikor elkezdődött a felvezető utcai kampány. A plakátokon feltűnt egy vörös lézerkard, és a szlogen: „Mint a moziban”. Ezekkel azóta több helyen találkozhattak a budapesti járókelők, majd mostanában inkább Szilágyi Áron céltudatos tekintete szegeződik ránk, a háttérben a három muskétás vagy más mozis hősök sziluettjével.

FACEBOOK & INTERAKTIVITÁS

A kampány interaktív része május végén indult el, amikor az esemény szervezői fan-made poszterek és kisfilmek készítésére kezdték el buzdítani az érdeklődőket. A szurkolóknak kedvenc vívóikat kellett egy már jól ismert filmes karakter bőrébe bújtatniuk. A beérkezett műveket az esemény hivatalos YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán lehet megtekinteni, a viccesnek ható alkotások pedig természetesen sok lájkot és megosztást is generáltak – amivel valószínűleg olyan internetes közegbe is tovább gyűrűzött a kampány, ahová egyébként nem feltétlenül jutott volna el, és igaz ez abban az esetben is, ha egy internetes portál egyszerűen csak ír a vb kreatív rajongói kampányáról. A Facebook-kommunikáció bizonyos részét is – a  saját anyagok megosztásán túl – az teszi ki, hogy mások tartalmait is megosztják, ha azok a világbajnoksághoz köthetőek (pl.: TV-csatornák riportjai a magyarok felkészüléséről, külföldi portálok bejegyzései a poszterkampányról, a nemzetközi szövetség főszponzorának saját reklámfilmje stb.). Így aztán mi sem lepődnénk meg, ha egyik nap ez a cikk is kikerülne a MOL Vívó Világbajnokság Facebook-oldalára.

ESEMÉNY & MOZI

A kampánynak természetesen kihagyhatatlan eleme a nyereményjáték (általában jegyeket lehet hazavinni). Az első tiszteletjegyet a május utolsó hétvégéjén rendezett Budapesti Nagy Sportágválasztón az interaktív játékokon legügyesebb gyermek kapta, de nem éppen mindennapi módon találkozhattunk a vívó-vb standjával június végén, az EFOTT-on is.

Az eddigi legnagyobb durranást azonban kétségkívül a világbajnokság reklámfilmje jelenti, amelyről korábban már mi is beszámoltunk. A 45 másodperces videóhoz külön sajtótájékoztatót szervezett a vb lebonyolításával megbízott és a teljes kampányért felelős Promotheos cég, itt vetítették le először a Szilágyi Áron főszereplésével készült alkotást, amelynek elkészítéséért a DEART Produkció felelt (korábban ők készítették a 2011-es szegedi kajak-kenu világbajnokság reklámfilmjét is, amely akkor a kalandfilmek helyett a rockzenére volt épített). A kisfilmet azóta minden olyan mozilátogató megnézhette a filmek előtti negyedórás reklámblokkban, aki a Cinema Cityben váltott jegyet. A film igényli is a mozivásznat, a készítők már az elejétől kezdve valami monumentálisban gondolkodtak (még külön zenét is szereztek hozzá), a célja pedig magával ragadni és ráébreszteni a nézőt, hogy a vívás a filmek révén valójában a mindennapjaink része. „Mint a moziban.

A reklámszpot természetesen elérhető az interneten is, a televíziós csatornák – mintegy fokozva a várakozást – csak a világbajnokság előtti hetekben kezdik el műsorra tűzni, mint ahogy a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetések is érthetően most kezdenek majd felpörögni.  A forgatásról készült werkfilmet is feltöltötték a legnagyobb videomegosztó portálokra, illetve a Magyar Televízió is forgatott róla egy rövid riportot.

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, így ennek fényében a mostani világbajnokságot is kiemelt nemzetközi médiafigyelem övezi. Ha az esemény is olyan színvonalas lesz, mint az azt reklámozó kampány, mindenki elégedetten dőlhet hátra, mi pedig elkezdhetünk gondolkodni, hogy 2021-ben mivel szárnyaljuk túl magunkat a vizes világbajnokság rendezésekor.

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7213988864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása