Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

Még el lehet menni
Martin Munkácsi: Think While You Shoot (Ludwig Múzeum, 2011)

kepernyofoto_2018-05-20_13_09_46.png

Magyarország abban a sajátos helyzetben van, hogy kiugróan sok tehetsége csak külföldön ér el igazi sikereket. Ennek okát ugyan nem válaszolja meg a Ludwig Múzeum aktuális kiállítása, de már Martin Munkácsi neve is elgondolkodtatja a látogatót: Martinnak vagy Mártonnak szólítsuk-e a továbbiakban, vagy hívjuk eredeti nevén, Márknak? (Kulter.hu & Kommód)

A kiállítás a neves fotóriporter munkáin végighaladva mutatja be Munkácsi pályáját, ami három jelentős korszakra osztható: a 20-as évekig Budapesten tevékenykedett, majd Berlinben vállalt munkát, végül a náci hatalomátvételt követően Amerikába emigrált. Habár itthon is nagy elismerésnek örvendett, világszerte ismert fotóssá csak Németországban vált sportfotói és riportjai révén. Az átütő sikert mégis a tengerentúlon érte el, ahol lényegében nem tett mást, mint a mozgó alakok fotózásából leszűrt tapasztalatait átültette a divatfotózás műfajába is.

"Hollywoodi hírességekről is készített portrékat."

Itthon elsősorban sporttal kapcsolatban készített interjúkat és fotókat (de szívesen vállalt más feladatokat is, mint például pletykarovat írását, portréfotózást). Ezek közül igazán híres, és a tárlaton is látható A kapus egy másodperc töredékével később érkezik című munkája, amelyen igazán megmutatkoznak Munkácsi erősségei. Képes elkapni és kimerevíteni a megismételhetetlen mozzanatokat úgy, hogy azok életszagúak maradjanak. Németországban többek között a Berliner Illustrierte Zeitung címlapfotóiért volt felelős, a német nyelvű lapok közül (Die Woche, Uhu) pedig (már csak dekoráció gyanánt is) fellelhetünk néhányat a kiállítótér közepén elhelyezett vitrinekben. Leni Riefenstahlról készített fotóit így nem csak a falakon, hanem eredeti környezetükben, az újságok hasábjain is megleshetjük. Tudósított továbbá Hitler baljóslatú hatalomátvételéről és a dél-amerikai kávéválságról, keresztül-kasul bejárta a Földet Törökországtól Afrikáig. Amerikába érkezve Carmel Snow figyelt fel Munkácsi munkásságára, és kérte fel divatfotók készítésére a Harper’s Bazaar számára. Lucile Brokaw tengerparti futkorászását megörökítő képe azóta is hivatkozási alap, Hollywoodi hírességekről (Amstrong, Astaire) készített portréi pedig a pop-kultúra részévé is tették.

címlapfotókat is készített

A kiállított fotók és a Munkácsi munkáit közlő folyóiratok, magazinok mellet rendkívül gazdag nyomtatott anyaggal várják az érdeklődőket, két ingyenes “kiállítás-vezetővel” (Martin Munkácsi Magazin és Martin Munkácsi: Think While You Shoot) is kedveskedtek a szervezők. Ezek különösen hasznosnak bizonyulnak, mert nem csak a tárlaton olvasható életrajzi adatokat közlik, hanem színesen, érdekesen vizsgálják az életművet.

Három hosszabb idézetet is felfestettek a kiállítótér falaira: Henri Cartier-Bresson pályatársként, Carmel Snow főszerkesztőként nyilatkozik Munkácsi hatásáról. Ezek önmagukban is nagyon sokatmondóak, Munkácsi idézett szavai pedig olyan tartalommal telítődnek, ami a nagy retróhullámok közepette ma különösen aktuális. Alkotói hitvallása ráhúzható az élet összes területére: óva int mások utánzásától, melynek szellemisége mindig elmarad az eredetiétől, kivész belőle a gondolat, az intellektualitás és a szubjektum.

kis életkép

Munkácsit 63-as halála után igencsak elfeledték, még ha olyan, akár nála is nevesebb fotósok tekintették mesterüknek, mint Cartier-Bresson vagy Richard Avedon (Avedonnal korábban egy válogatás, Bressonnal pedig egy önálló kiállítás keretében találkozhattunk a Ludwig Múzeum falai közt), így fotói is szétszóródtak a világban. A Munkácsi Márton életművét összegző retrospektív kiállítás hosszú-hosszú, több évtizedes gyűjtögető munka eredménye, ami ilyenformán most első ízben tárult a magyar közönség elé, így mindenképpen érdemes ellátogatni rá így az utolsó napokban, ha eddig nem tettük meg. Ki tudja, mikor téved haza ismét?

Martin Munkácsi: Think While You Shoot, Ludwig Múzeum, Budapest, 2010. október 07-től 2011. január 09-ig.

5-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr8013985012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása