Dani Áron | Válogatott cikkek

"If you want a guarantee, buy a toaster!" - Clint Eastwood

November 24: Black Friday – Tudtad?
Blogposzt az Oney.hu-nak

promo-blog-9-erdekesseg-fekete-pentek-1000.jpeg

Néhány évvel ezelőtt még meglepve néztünk videókat az interneten arról, hogy Amerikában milyen ámokfutás övezi a “Fekete Péntek”, azaz Black Friday jelenséget. Az utóbbi időben Magyarországra is begyűrűzött az óriási leárazásokkal kecsegtető akciós időszak, amelyet okosan ki is használhatunk minden novemberben. Ezúttal utánajártunk néhány érdekességnek a Black Friday eredetéről. (Oney.hu)

Miért péntek?

Mert Amerikában minden november negyedik csütörtökén kerül sor az egyik legfontosabb nemzeti ünnepre, a hálaadásra. A hálaadásnapi pulyka felszolgálásáig a családokat lefoglalja az erre való készülődés, a boltokat pedig az ünnephez illő dekorációk díszítik. Másnap azonban már el is kezdődik a karácsonyi bevásárlószezon, amelynek a kezdete így mindig péntekre esik.

Miért fekete?

A fekete jelző eredetileg csupán a hálaadást követő napra jellemző, nehézkes közlekedésre, a forgalmi dugókra és a nagy tömegre utalt. Először a philadelphiai rendőrség használta a kifejezést 1961-ben, ugyanis dolgos és nehéz nap volt ez a számukra. Idővel azonban nem a hatalmas forgalommal hozták összefüggésbe a fekete pénteket, hanem a bevásárlási szezon nyitányával azonosították. Ez a PR akció pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy a ‘70-es évek közepétől egyre elterjedtebbé vált a kifejezés valamennyi államban.

A vásárlás ünnepe?

A Black Friday hivatalosan nem ünnepnap, Amerikában mégis rengetegen vesznek ki szabadnapot november negyedik péntekére, bár ez legalább annyira szól az így négynaposra nyújtott hosszú hétvégéről és a pihenésről, mint a vásárlási lázról. Ezen a napon a boltok rendszerint a nyitvatartásukat is meghosszabbítják: nem ritka az sem, hogy 00:01-kor már megnyitják a kapukat a kígyózó sorok előtt.

Mi is ünnepeljük a hálaadást?

Magyarországon természetesen nem ünnepeljük a hálaadást, így a Black Friday ezzel kapcsolatos összefüggései sem érvényesülnek. Ahogyan a nyugati-európai országokban, ahol már meghonosodott a Black Friday, úgy itthon is inkább csak egy szervezett, kereskedelmi figyelemfelhívó akcióról van szó. Magyarországon először 2013-ban került rá sor, azóta évről-évre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. A világ más részein - legyen szó Romániáról vagy éppen Mexikóról – a Black Friday szintén jóval később, csak a 2010-es években eresztett gyökeret.

Miért nincs sor?

Fontos különbség az amerikai és a magyar (illetve az európai) helyzet között, hogy itthon az e-kiskereskedelem népszerűségének a növelése volt az elsődleges cél, nem pedig a különböző “offline” boltoké, üzleteké, áruházaké. A tervet siker koronázta: a Black Friday során az internetes áruházak bonyolítják le a legnagyobb forgalmat és továbbra is rohamos tempóban növekednek. Így a négynapos hétvége, a 24 órás nyitvatartás és az ünnepi pulyka mellett mi magyarok az órákon át tartó sorbanállásból is kimaradunk. Ha még nem éltél a Black Friday kínálta lehetőségekkel, fontos lehet tudnod, hogy a konkrét akciókról általában előzetesen nem lehet informálódni, de ennek ellenére érdemes már korábban kinézni azokat a termékeket, amelyek érdekelhetnek, hogy élesben ne a termékpaletta tanulmányozásával menjen az értékes idő.

 

Mit érdemes vásárolni?

Arra a kérdésre, hogy mire érdemes költeni, csak te magad adhatsz választ, de az biztos, hogy az idei, november 24-re eső Black Friday sokszor kecsegtet kihagyhatatlan lehetőségekkel. Elsőként talán a műszaki cikkek, háztartási gépek, divatáruk akciói jutnak eszedbe róla, pedig a különösen kedvező árleszállítások kiterjednek az utazási irodák, egy-egy autószalon, vagy akár a hitelintézetek kedvezményeire is. Az Oney is készül néhány jó lehetőséggel, amiről nem fogsz lemaradni, ha követed Facebook oldalunkat. Legyél résen minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://daniaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1713989600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása